بند ن مصوبه ۶ لایحه بودجه ۱۴۰۲ با اسناد بالادستی مغایرت دارد؟
بند ن مصوبه ۶ لایحه بودجه ۱۴۰۲ با اسناد بالادستی مغایرت دارد؟
به گزارش خبرگزاری فارس، رئیس هیات مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی ایران گفت: بند ن مصوبه ۶ لایحه بودجه ۱۴۰۲ با قوانین اسناد بالادستی مغایرت دارد.
جناب آقای دکتر احمد معروفخانی رئیس هیات مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی ایران در نشست خبری این اتحادیه که امروز، ۲۵ بهمنماه در خصوص بررسی ابعاد بند ن تبصره ۶ لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ و مخاطرات مربوط به اخذ پنج درصد از ارزش صادرات به عنوان عوارض، در دفتر این اتحادیه برگزار شد اظهار کرد:
متاسفانه بند ن که به تبصره ۶ لایحه بودجه امسال پیشنهاد شده و مصوب نیز شده است و امیدواریم در خصوص آن در صحن علنی مجلس تجدید نظر شود، لطمههای جبرانناپذیری را به روند و میزان صادرات بخشی از فرآوردههای نفتی کشور وارد خواهد کرد.
وی افزود: اساس این وضع عوارض به منظور جلوگیری از خامفروشی برخی فرآوردهها و تامین کمبود خوراک واحدهای داخلی است، اما در اجرا شاهد تصمیمات کارشناسینشده و نسنجیده از یک قانون که ماهیت آن میتواند ماهیت خوبی باشد، هستیم.
مصداق این قانون مربوط به روغن پایه است که برخی شرکتهای روغنساز، روغن را خامفروشی میکنند و واحدهای داخلی با کمبود خوراک مواجه میشوند و در نتیجه بازار دچار مشکل میشود.
رئیس هیات مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی ایران بیان کرد: این قانون میتواند در چنین حوزهای مفید باشد و ما از آن استقبال میکنیم اما در حوزه قیر این اتفاق کاملا برعکس بوده و تاثیرات مهلکی را بر اقتصاد صنعت قیر وارد میکند.
آقای دکتر معروفخانی ادامه داد: ۲ میلیون تن قیر در سال نیاز کشور است درحالیکه ۷ میلیون تن تولید قیر در کشور داریم و ۵ میلیون تن تولید مازاد وجود دارد که صادر میشود و بر اساس آمار بانک مرکزی در سال ۱۴۰۰ حدود یک میلیارد دلار ارزآوری برای کشور داشته و صادرکنندگان قیر در رفع تعهد ارزی نیز موفق بودهاند.
اما اکنون تصمیمی گرفته شده که کارشناسی شده نیست، شاید قانونگذاران متوجه عواقب آن نیستند و کاملا با قوانین بالادستی مغایرت دارد و موجب کاهش صادرات فرآوردههای حوزه قیر خواهد شد.
وی تصریح کرد: متاسفانه درک نمیکنم که چه مشکلی با الگوبرداری از تجربیات موفق کشورهای دیگر در حوزههای صادرات داریم.
در تمام دنیا با مشوقهای هدفمند انگیزه صادرکننده را افرایش میدهند، اما در کشور ما برعکس عمل میشود و بر اساس آن امتیاز را از صادرکننده میگیریم و به وارکننده میدهیم، درحالیکه امروز کشور نیاز اساسی و جدی به تامین ارز دارد و شرایط اقتصادی کشور، شرایط سختی است.
در وضعیتی که که شاهد انفعال دستگاه دیپلماسی کشور نیز هستیم تنها امیدی که داریم حفظ و توسعه صنایع موجود در حوزه انرژی است.
رئیس هیات مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی ایران اضافه کرد: متاسفانه با تصمیمات نسنجیده تیر خلاص را به پیکر نیمهجان صنایع وارد میکنیم.
لذا امیدواریم قانونگذاران در صحن علنی مجلس در این خصوص تجدیدنظر کنند و از این قانون که ماهیت آن ماهیت خوبی است، با استفاده از نشستهای تخصصی و فرایندهای کارشناسی استفادههای بهینه و مفیدتری را انجام دهند.
این صادرکننده قیر خاطرنشان کرد: دولت با این کار صادرکننده را از بین خواهد برد تا به شرکتهای دانشبنیان کمک کند.
به نظر من این ظلمی است که شاید امروز زور دولت برسد اما نتیجه آن را بعدا در از بین رفتن اشتغال میبیند.
خلیلی عنوان کرد: نمیدانم ترکیه که امروز با وضعیت مشابه ما رو به رو بوده آیا به همین شکل رفتار کرده است؟ ترکیه ما را از بازار عراق به عنوان استراتژیکترین کشور صادراتی بیرون انداخته است و رشد وحشتناک صادرات ترکیه خود آنها را هم متعجب کرده است اما در کشور ما گفته میشود که صادرکننده که میخواهد ارز به کشور وارد کند باید مالیات هم بدهد.
وی اضافه کرد: در تمام دنیا تورم را با صادرات خنثی میکنند اما در کشور ما اینگونه نیست.
اگر به کارشناسان خبره دنیا بگویید رشد ارز یک کشور از ۴ هزار و ۲۰۰ تومان به ۴۲ هزار تومان رسیده و مقدار صادرات آن از ۳۴ به ۴۲ رسیده تعجب میکند. اگر آمریکا میخواست به این سرعت تمام صادرات ما را نابود کند، به اندازهای که دولت دارد این کار را انجام میدهد نمیتوانست.
گالری تصویر
